Firma Incola to ceniony producent żywności bezglutenowej, który pozwala osobom uczulonym na gluten normalnie żyć. W ofercie firmy znajduje się także pieczywo bezglutenowe, które doskonale imituje prawdziwe produkty piekarnicze, choć jest pozbawione mąki pszennej. Osoby uczulone na gluten mają niezwykle ciężkie życie, albowiem muszą unikać większości produktów, jakie są dostępne w sklepach.
Jak unikać mąki pszennej w produktach
Człowiek, który nie jest uczulony na gluten, zazwyczaj nawet nie myśli o tym, w ilu produktach stosowana jest mąka pszenna. Znajduje się ona w wyrobach piekarniczych, jest zagęstnikiem i panierem w daniach gotowych, jest jednym z podstawowych składników słodyczy. Pieczywo bezglutenowe produkowane jest bez dodatku mąki pszennej. Zamiast niej stosuje się zazwyczaj rożne rodzaje skrobi – może to być skrobia ziemniaczana, kukurydziana, mąka ryżowa i wiele innych. Dzięki temu produkty mają zapach i strukturę zbliżoną do typowych wyrobów z mąki pszennej, a w ogóle nie zawierają jej w swoim składzie, przez co są w pełni bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej.